Δελφοί
  Ξεχωριστή κατοικία σε μια ξεχωριστή περιοχή  

 

 

> Παρνασσός > Δελφοί > Ιτέα > Γαλαξίδι
  > Πολύδροσος (Σουβάλα) > Καμμένα Βούρλα > Άμφισσα > Γραβιά
  Δελφοί
 

Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού.

Η ιστορία των Δελφών χάνεται στην προϊστορία και στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ αρχικά υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη γυναικεία θεότητα της Γαίας, και φύλακάς του ήταν ο φοβερός δράκοντας Πύθων. Ο Απόλλωνας σκότωσε τον Πύθωνα και το δικό του ιερό ιδρύθηκε από Κρήτες που έφθασαν στην Κίρρα, το επίνειο των Δελφών, με τη συνοδεία του θεού, μεταμορφωμένου σε δελφίνι. Ο μύθος αυτός σχετικά με την κυριαρχία του Απόλλωνα επιβίωσε σε εορταστικές αναπαραστάσεις που γίνονταν στους Δελφούς, τα Σεπτήρια, τα Δελφίνια, τα Θαργήλια, τα Θεοφάνεια, και, βέβαια, τα περίφημα Πύθια, που τελούνταν για να θυμίζουν τη νίκη του θεού εναντίον του Πύθωνα και περιελάμβαναν μουσικούς διαγωνισμούς και γυμνικούς αγώνες.

Η έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών άρχισε γύρω στο 1860 από Γερμανούς. Το 1891 οι Γάλλοι πήραν από την ελληνική κυβέρνηση έγκριση για διεξαγωγή συστηματικών ερευνών και τότε άρχισε η λεγόμενη «Μεγάλη Ανασκαφή›, αφού πρώτα απομακρύνθηκε το χωριό Καστρί. Κατά τη διάρκειά της ήλθαν στο φως εντυπωσιακά ευρήματα, ανάμεσα στα οποία και περίπου 3.000 επιγραφές, που αποκαλύπτουν διάφορες πτυχές του αρχαίου δημοσίου βίου. Σήμερα, οι εργασίες στο χώρο των δύο δελφικών ιερών συνεχίζονται με τη συνεργασία της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Γαλλικής Σχολής, με ανασκαφική αλλά και αναστηλωτική δραστηριότητα. Το μοναδικό μνημείο που διέθετε το αρχαίο υλικό για τη σχεδόν πλήρη αναστήλωσή του ήταν ο θησαυρός των Αθηναίων, που αποκαταστάθηκε το 1903-1906 από τους Γάλλους με έξοδα του Δήμου Αθηναίων. Άλλα μνημεία που έχουν αναστηλωθεί είναι ο βωμός των Χίων, ο ναός του Απόλλωνα και η θόλος.

Στη νεότερη εποχή, ο χώρος των Δελφών συνδέθηκε με την προσπάθεια αναβίωσης της Δελφικής Ιδέας, από τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό και τη σύζυγό του Εύα Πάλμερ, οι οποίοι παρουσίασαν δύο παραστάσεις αρχαίου δράματος, το 1927 και το 1930, θέλοντας να δημιουργήσουν ένα νέο πνευματικό ομφαλό της γης

Οι Δελφοί είναι μια περιοχή με συνεχώς αναπτυσσόμενο τουρισμό. Έχει χαρακτηριστεί τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και ένας από τους «Ιερούς τόπους» του κόσμου. Διαθέτει ένα μεγάλο και οργανωμένο δίκτυο φιλοξενίας και προσφέρει πολλές επιλογές για αθλητικές δραστηριότητες, μιας και απέχει μόλις 15’ από τη θάλασσα και 30’ από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Προσελκύει άτομα που ενδιαφέρονται για τον Αγροτουρισμό, για τη φυσιολατρεία, τους εναλλακτικούς τρόπους άσκησης, την περιήγηση και την εξερεύνηση. Μερικές από τις προτάσεις για αθλητισμό, είναι η πεζοπορία (παγκόσμιο μονοπάτι Ε4), ποδηλασία βουνού, εξερεύνηση σπηλαίων , αναρρίχηση σε βράχο και αλεξίπτωτο πλαγιάς . Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών έχει αναδειχτεί ως ένας από τους σημαντικότερους Ιερόυς τόπους του Παγκόσμιου Πολιτισμού ,προσφέρονται όμως και εναλλακτικές προτάσεις ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος , όπως η επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και σε μια σειρά Ιερών Μονών θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Οι Δελφοί προσφέρουν πολλές δυνατότητες για εκδρομές στις γύρω περιοχές. Αποτελούν ορμητήριο για εξορμήσεις στις υπέροχες και παραδοσιακές πόλεις και ακρογιαλιές της Φωκίδας, όπως το Γαλαξίδι, η Άμφισσα, η Δεσφίνα, η Ιτέα, η ιστορική Γραβιά, καθώς και για τα γύρω παραδοσιακά χωριά του Παρνασσού . Επίσης, βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ από την Αράχωβα, ένα βασικό χειμερινό προορισμό με πολλές προτάσεις διασκέδασης και νυχτερινής ζωής.

 


 

Δελφοί
Δελφοί
Δελφοί
Δελφοί
Δελφοί
Copyright 2008 | www.elislasop.com